Gjenvinningstips i hverdagen

17 mars 2022
Johanne Larsen

editorial

Det er blitt et stort fokus på gjenvinning i det siste, og det er kanskje ikke så merkelig. Vi blir generelt mer og mer bevisste på miljø og klima, og mange vil gjern gjøre en større innsats selv for at mer av det som blir kastet går til gjenvinning. Det skal vi se litt nærmere å her, så du kan få noen gode tips. 

Gjenvinning – et stort maskineri 

Den gjenvinningen du gjør hjemme er faktisk en del av en stor prosess, et stort maskineri. Når du har sortert hjemme i søppelkassene inne, så tar du posene ut til søppelkassene ute som blir hentet av søppelmennene. Derfor er det viktig å sortere, så man vet akkurat hvilke poser som skal hvor. Pappen blir for eksempel hentet helt for seg selv, og dette er ikke noe som skal legges sammen med vanlig avfall.

gjenvinningsmaskiner

Deretter kommer det på dynger og i containere, der man bruker gjenvinningsmaskiner til det avfallet som skal gjenvinnes. Det kan for eksempel være en container tilter som tilter containere eller en skredder som river opp avfall som skal gjenvinnes. Det er en del av en stor industri, det du gjør hjemme, og det er viktig at man sorterer det helt riktig for at det ender opp akkurat der det skal, og kan brukes til nye ting og materialer. 

Hva kan man gjøre?

Det er mange ting man kan gjøre selv for å bidra til gjenvinning. Det starter som nevnt med å sortere det avfallet du har riktig. Det er ikke sånn at man bare kan nøye seg med en søppelpose, nei, forskjellige ting skal i forskjellige poser – og dette er noe man med fordel kan lære barn tidlig. Glass skal sorteres og kastes i spesielle containere, og det samme med tekstiler. Flasker panter vi i butikken så de kan resirkuleres! 

Flere nyheter